Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 26.04.2014

Tarta jabłkowa na francuskim cieście

W tym wydaniu audycji "Smaki zdrowia" Anna Popek postanowiła poznać przepis na idealny deser. Wyśmienita okazała się tarta jabłkowa, czyli zapieczone na maśle jabłka podane na cieście francuskim.
Tarta jabłkowaTarta jabłkowaGlow Images/East News

Taki deser poleca Waldemar Legendziewicz, szef kuchni jednej ze stołecznych restauracji. Szczegółowo wyjaśnia, jak taki deser zrobić.
Zaczynamy od ciasta francuskiego. - Zróbmy takie ciasto sami, ale przyjemniej będzie je kupić - żartuje gość radiowej Jedynki. Wyjaśnia, że ciasto francuskie robi się z dwóch porcji, z których jedna ma więcej masła, a druga więcej mąki.
Jabłka rumieni się na maśle z dodatkiem cukru i piecze w piekarniku. Potem układa się je na cieście, zawija, wstawia na powrót do piekarnika i zostawia do zrumienienia. Tarta gotowa!
W audycji "Smaki zdrowia" mistrz kucharski daje też przepis na ciasto marchewkowe. Uważa, że jest ono podobne do puddingu, a pudding to coś przypominającego biszkopt. Do masy z jajek i masła dodaje się trochę mąki i odrobinę startych marchewek. Można dodać mąki pszennej, żytniej lub gryczanej. Do całej masy można dodać jeszcze owoce. Jakie?

Posłuchaj całej rozmowy, w której Waldemar Legendziewicz mówi szczegółowo krok po kroku, jak przygotować tarte jabłkową i ciasto marchewkowe.
Rozmawiała Anna Popek.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę o godz. 13.40.

(ag/asz)