Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Jacek Puciato 07.03.2013

Co jadają prezydenci?

W cyklu "Droga przez mąkę" porozmawiamy o… kuchni władzy – w Polsce, we Francji i w USA.
Co jadają prezydenci?Glow Images/East News

Audycja w związku z sukcesem albumu kulinarnego "Wykwintna kuchnia polskia” na targach książek kucharskich w Luwrze. Książka ta, wydana pod patronatem Pierwszej Damy, otrzymała III nagrodę Gourmand World Cookbook Awards.
Kuchnia władzy jest sezonowa i lokalna – wydaje się, że ma w sobie zawsze, niezależnie od szerokości geograficznej, francuską elegancję. O kuchni pałaców prezydenckich opowie w naszej audcji Małgorzata Minta, dziennikarka i blogerka, autorka bloga Minta Eats. Usłyszymy również wypowiedzi Danièle Delpeuch, która była szefową prywatnej kuchni Françoisa Mitterranda oraz bohaterki filmu "Niebo w gębie”.
Audycja Łukasza Modelskiego.
8 marca (piątek), godz. 17.30