Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 03.07.2013

Jedzenie - jego wygląd ma znaczenie

W Ćmielowie trwają warsztaty Art Food. Studenci ze School of Form i Royal College of Art uczą się projektowania i samodzielnie wykonują naczynia, które po zakończeniu projektu będzie można oglądać na wystawach w Polsce i Wielkiej Brytanii.
Studenci podczas warsztatów Art FoodStudenci podczas warsztatów Art Foodźr. artfood2013.wordpress.com

1 lipca ruszył finałowy etap polsko-brytyjskich warsztatów Art Food - O jedzeniu i jego nośnikach. Tym razem uczestnicy spotkali się w Ćmielowie, gdzie pracują pod kierunkiem Marka Cecuły .
Nośniki jedzenie to nic innego, jak naczynia na których serwowane są dania. Te zrobione w trakcie warsztatów mają łączyć w sobie sztukę i wiedzę humanistyczną w pięknej designerskiej formie.
- Ważne tu jest połączenie aspektów, pracy ceramika i pracy projektanta. Tu cały aspekt artystyczny połączony jest z wiedzą humanistyczną i antropologiczną - mówi Barbara Krzeska, menadżer projektu promocji polskiego designu w Instytucie Adama Mickiewicza. - Na tym też polegały dotychczasowe warsztaty - studenci wprowadzeni byli w tajniki nie tylko projektowania, ale też w aspekt antropologiczny i kulturowy serwowania posiłków - wyjaśnia.
Podczas projektu Art Food jego uczestnicy spotykali się nie tylko z projektantami, ale też z szefami kuchni. Ci pokazali im, że to jak serwujemy danie ma znaczenie dla smaku. Dla każdego szefa kuchni naczynie, w którym podaje swoją potrawę ma kolosalne znaczenie.
Ćmielów to końcowy etap pracy uczestników warsztatów Art Food. Tam ma powstać komplet naczyń, na których serwowane będą posiłki. Potem nośniki pojadą na wystawy, a być może trafią też do masowej produkcji.

(pj)