Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 11.01.2013

Selfcooking: zaskocz znajomych... własnym obiadem w restauracji!

Do tej pory było tak, że albo gotowało się w domu, albo szło się do restauracji. Ostatnio ten trend ulega zmianie i niektórzy zaczynają odwiedzać lokale, by samemu sobie coś upichcić.
Wszystko przygotowane - wystarczy zacząć gotowanie.Wszystko przygotowane - wystarczy zacząć gotowanie.Wnętrze restauracji Dworzec Wschodni/fot. Błażej Prośniewski
Galeria Posłuchaj
  • Samodzielne gotowanie w restauracji, czyli selfcooking - materiał Błażeja Prośniewskiego
Czytaj także

- Fajnie, że można zobaczyć, co tak naprawdę dodaje się do potraw w restauracjach - mówi jedna z słuchaczek w czwórkowej sondzie. - To coś ciekawego i nowego, ciekawa inicjatywa, która przyciąga wielu klientów - mówi inna.

Mateusz Gessler, szef restauracji "Warszawa Wschodnia" uważa, że wynajęcie lokalu, by samemu przyrządzić dania dla przyjaciół, to świetny pomysł. - Na przykład, jeśli nie ma się odpowiednich warunków, by zaprosić znajomych i coś im ugotować, albo jeśli nie chce nam się sprzątać po tym wszystkim, można wynająć kuchnię – tłumaczy restaurator. – My przywozimy produkty, które gość sobie zażyczył, obsługujemy klientów, a potem sprzątamy. Gość ma natomiast przyjemność z gotowania.

Można pichcić samemu, albo w asyście profesjonalistów. - Dostępny sprzęt to stoły z całym profesjonalnym gastronomicznym oprzyrządowaniem - mówi jeden z pracowników restauracji. - Mamy więc okap, lodówki, zlew do mycia rąk, palniki gazowe i drobniejszy sprzęt.

By móc wykazać się kreatywnością, jeśli chodzi o tworzenie posiłków w restauracjach, wcale nie trzeba umieć świetnie gotować. Dlaczego? Wszystkiego dowiesz się, słuchając nagrania materiału reporterskiego Błażeja Prośniewskiego z audycji "Poranek OnLine".

(kd)