Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 30.04.2013

Jedz tyle jajek, na ile masz ochotę!

Krystyna Naszkowska nie zna genetyków przeciwnych GMO, podkreśla jednak walory jakie ma żywność ekologiczna, która jest smaczniejsza i sprawia, że myślimy o tym, co jemy. Gość Czwórki w swojej książce rozprawia się z mitami na kuchennym stole.
zdjęcie ilustracyjnezdjęcie ilustracyjneGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Krystyna Naszkowska opowiada o mądrym jedzeniu i swojej książce (Poranek OnLine/Czwórka)
Czytaj także

Już w czwartek ukaże się książka Krystyny Naszkowskiej "Jedz, co chcesz. Sąd nad polskim stołem". Autorka zapytała znanych specjalistów od żywienia o fakty i mity dotyczące jedzenia, m.in.: Czy jaja nas żywią czy trują? Czy jedząc ekologiczną żywność będziemy żyć dłużej? Czy masło jest zdrowsze od margaryny? Czy mięso zmienia nas w agresywnych drapieżników? Czy żywność genetycznie modyfikowana to dobrodziejstwo czy przekleństwo? Czy istnieje idealna dieta?
- W Polsce często kierujemy się tym, co słyszymy w reklamie, tym co nam powie ktoś znany np. aktor, natomiast nie słuchamy głosów naukowców - mówi gość Czwórki. - Poglądy naukowców też się zmieniają, co innego mówili 40 lat temu, co innego mówią teraz.
Krystyna Naszkowska zauważa, że za reklamami stoją duże pieniądze i określone grupy lobbingowe. - Często jest tak, że uniwersytet, ośrodki badawcze wiedzą coś od dawna, jest to w opracowaniach naukowych, ale kompletnie nie przebija się do powszechnej wiedzy, bo nikt na to nie daje pieniędzy - podkreśla. - Na przykład witaminy łykane w pigułkach szkodzą nam, a wie o tym niewielu.

Autorka w książce pisze o tym, jak mądrze się odżywiać, o tym co nam daje jedzenie i co nam robi z ciałem. Znajduje się tu też rozdział o diecie, niestety fanatycy odchudzania zawiodą się. Krystyna Naszkowska mówi wprost, że nie ma jednej uniwersalnej diety dla każdego. - Każdy musi słuchać swojego organizmu i kierować się mądrością - podkreśla.
Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza, jakie są jej zalety, co genetycy mówią o uprawach GMO i ile jajek dziennie możemy zjeść dowiesz się słuchając załączonej rozmowy w "Poranku OnLine".
(pj)