Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Rafał Kątny 04.11.2012

Można jeść, jeść, jeść i być zdrowym

Od lat wiadomo, że to, co jemy przekłada się na nasze zdrowie. Najlepsi kucharze europejscy, również polski mistrz kulinarny, Robert Sowa wraz z kardiologami serwują nam "Europejską książkę kucharską", po to by gotować smacznie i zdrowo.
Robert SowaRobert Sowa

Wcale nie trzeba przebiec maratonu ani nawet regularnie chodzić na siłownię, żeby być zdrowym. Nie trzeba nawet faszerować się lekarstwami czy suplementami diety. Wystarczy pyszna i zdrowa kuchnia.

- Nie ma najmniejszego problemu by jeść jednocześnie dbając o serce. Jeśli będziemy jeść świeże owoce i warzywa, białe mięsa, ryby, pieczywo wieloziarniste to jesteśmy na dobrej drodze - mówi Robert Sowa, mistrz kulinarny z restauracji "Sowa i przyjaciele".

Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że otwieramy lodówkę i możemy zjeść to, co się tam znajduje. Dlatego warto zadbać o rozsądne zakupy.
- Musimy pamiętać, że nie jesteśmy workiem, który może pęcznieć do granic. Musimy jadać tak jak lubimy i nie przesadzać z jedzeniem o pewnych porach - mówi mistrz kulinarny.
Nawet boczek możemy przygotować tak, że będzie lżejszy - warto tu zadbać o zdobycie boczku ze świnki karmionej samymi jabłkami, albo po prostu na pyszny boczek wybrać się do restauracji.
"Europejska książka kucharska" została przygotowana z myślą o europejskich sercach. Na naszej antenie Robert Sowa zdradza fantastyczne przepisy na jajka, rybę i desery - posłuchaj załączonej audycji Patryka Kuniszewicza "Hyde Park" i sprawdź je.
(pj)