Od jakiegoś czasu tuż przed majowym weekendem w sklepach zaczyna brakować brykietu, folii, tacek, plastikowych sztućców i innych niezbędnych do grillowania narzędzi. Ekipa "Hyde Parku" postanowiła sprawdzić jakie są najnowsze trendy w tej branży i co należy zrobić, żeby nasze specjały smakowały wszystkim biesiadnikom.
- Już od jakiegoś czasu największym hitem są grille "bezdymowe" - opowiada Patryk Lempke z Soul Kitchen. - dzięki zastosowaniu węgla bambusowego urządzenie można wykorzystywać wszędzie: w ogrodzie, na balkonie, nad jeziorem, na łódce, a nawet w pomieszczeniach zamkniętych.
Jeśli zaś chodzi o przepis na mistrzowskie mięsa z grilla gość Patryka Kuniszewicza zdradza, że diabeł tkwi w marynacie: - Ja używam oliwy, balsamico, i różnych rodzajów ziół. I jestem zwolennikiem słodkich marynat, dlatego nie żałuję w nich miodu. Do tak przygotowanej zaprawy dodaję mięso i chowam wszystko do lodówki na 24 godziny. W tym przypadku pośpiech nie jest wskazany, bo przecież zależy nam na aromacie i na odpowiednim smaku.
Więcej przepisów na potrawy z grilla od ekspertów i słuchaczy Czwórki znajdziesz w nagraniu z "Hyde Parku" dołączonym do tego tekstu.
kul