Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 20.07.2013

Dzięki rachunkom Jagiellonów można gotować jak w średniowieczu

Małgorzata Krasna-Korycińska dużo czasu spędza w kuchni, bada zwyczaje kulinarne z dawnych lat. Zaczęła od wczesnego średniowiecza.
Przy słowiańskim stole"Przy słowiańskim stole" źr. www.triglav.com.pl
Posłuchaj
  • Małgorzata Krasna-Korycińska i Gabrysia opowiadają o rekonstruowaniu w kuchni (Co Was Kręci/Czwórka)
Czytaj także

To rekonstruktorka kuchni i życia codziennego w średniowieczu. Pomaga jej w tym wykształcenie: jest mediewistką i archeologiem. Pracę doktorancką pisze na temat kultury kulinarnej we wczesnym średniowieczu. Do studia przyszła wraz z córką, Gabrysią, która od najmłodszych lat uczestniczy w pracach rekonstruktorskich.

- Już na studiach zaczęła się moja pasja rekonstruktorska. Zaczęłam od wczesnego średniowiecza, a teraz doszło jeszcze późne średniowiecze i pozostałe epoki, które niemniej mnie fascynują - mówi gość Czwórki. - Specjalizuję się w kuchni. Okoliczności zmusiły mnie, by spisać przepisy i pomysły: w ten sposób powstały dwie książki. Teraz pracuję nad książką późnośredniowieczną, okołogrunwaldzką - opowiada rekonstruktorka.

- To nie jest tak, że ja siedzę w książkach i spisuję co ciekawsze cytaty; ja przede wszystkim gotuję. Przestrzegam tamtych receptur, dostępnych składników i możliwości technicznych dostępnych w epoce. Dochodzą do tego jeszcze eksperymenty archeologiczne z profesjonalnymi pomiarami - wyjaśnia.

Małgorzata Krasna-Korycińska przepisy rekonstruuje. Bardzo dużo jest pracy z recepturami wczesnego średniowiecza, gdyż zachowało się mało danych na ten temat. Dziś pomagają specjalistyczne badania fizyko-chemiczne, które dostarczają informacji na przykład o tym, co było mieszane w danym naczyniu ceramicznym. Dużo łatwiej jest gotować tak, jak robili to Jagiellonowie.- Zachowały się rachunki Jagiellonów. Na naszych ziemiach w tym czasie byli też Krzyżacy, jeszcze bardziej skrupulatni w rachunkach - mówi gość Czwórki.

Rekonstruktorka gotując trzyma się tradycyjnych receptur, ale też tradycyjnych sposobów przechowywania i konserwowania potraw - wędzenie, pieczenie, kiszenie, suszenie czy woskowanie to jej chleb powszedni.

(pj)