Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Sylwia Mróz 07.09.2017

Dobra, kolorowa dieta ratunkiem przed licznymi chorobami

- Zadbajmy o odpowiednią ilość warzyw i owoców na naszych talerzach, bo one stanowią dla nas ochronę. Mięso, kasze i inne produkty są dodatkiem - mówi dr Ewa Chojnowska, dietetyk.

Jelito grube jest bardzo ważnym elementem naszego przewodu pokarmowego, odpowiadającym za końcowy etap procesu trawienia i chłonienia pokarmu, jak wyjaśnia gość Jedynki. To również istotne miejsce, w których dochodzi do procesów metabolicznych w oparciu o szereg bakterii. - Zaburzenia w obrębie tej flory skutkują licznymi chorobami np. cukrzycą, otyłością, nadwagą. Rak jelita grubego rozwija się przez wiele lat i bardzo długo nie ma z tego powodu żadnych objawów, natomiast to, co może nas zaniepokoić, to pojawiający się ból w obrębie jamy brzusznej lub krew w stolcu - opowiada lekarz.

Jak w większości nowotworów, na przyczyny występowania tej choroby wpływ ma wiele złożonych czynników. - Wiemy na pewno, że jest to jeden z tych raków, który w znacznej mierze zależy od naszego trybu życia. Dieta oparta o czerwone mięso, zawierająca mało owoców i warzyw w niezwykły sposób sprzyja rozwojowi raka jelita grubego - podkreśla chirurg.

Jak dietą można wzmocnić leczenie? Na jakie elementy stylu życia powinniśmy zwrócić uwagę, by w przyszłości uniknąć powikłań zdrowotnych? O tym więcej w dołączonym do artykułu nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Eureka

Prowadzi: Artur Wolski

Goście: dr n. med. Tomasz Olesiński (specjalista chirurgii ogólnej i onkologicznej w Klinice Gastroenterologii Onkologicznej, Centrum Onkologii-Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie), dr Ewa Chojnowska (dietetyk)

Data emisji: 7.09.2017

Godzina emisji: 19.08

sm/mg