Cukrzyca ciążowa występuje u 3 do 6 proc. wszystkich ciężarnych kobiet. U 30 proc. pań powtarza się w kolejnej ciąży. Zwykle rozpoczyna się w piątym lub szóstym miesiącu (24.-28. tydzień) i zazwyczaj znika wkrótce po porodzie. Ale u 30-45 proc. kobiet może się wiązać ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu II po ok. 15 latach.
- W Polsce badamy wszystkie kobiety w ciąży w kierunku cukrzycy ciążowej w ten sposób, że wykonujemy im poziom glikemii na czczo przy pierwszej wizycie i w zależności od wyniku albo czekamy do 24.-28. tygodnia wykonując test obciążenia 75 gramami glukozy, albo bezpośrednio po złym wyniku na czczo rozpoznajemy cukrzycę lub wykonujemy test - wyjaśnił w audycji "Eureka" położnik ginekolog prof. Krzysztof Czajkowski.
Niekontrolowana cukrzyca w ciąży, niezależnie od tego, czy pojawiła się dopiero po zajściu w ciążę, czy była obecna już wcześniej, zwiększa ryzyko poronienia. Dzieci otrzymujące zbyt duże ilości glukozy z organizmu matki, jak dzieje się w przypadku cukrzycy ciążowej, mogą cierpieć na wiele schorzeń.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której o tym, co jeść, aby nie zaszkodzić sobie i dziecku opowiedziała dietetyk mgr Ewa Ceborska-Scheiterbauer.
Mobilna aplikacja dla kobiet z cukrzycą ciążową - Sweet Pregna
***
Tytuł audycji: Eureka
Prowadzi: Artur Wolski
Gość: mgr Ewa Ceborska-Scheiterbauer (dietetyk) i prof. Krzysztof Czajkowski (położnik ginekolog, specjalista medycyny perinatalnej, konsultant krajowy z położnictwa i ginekologii)
Data emisji: 15.02.2018
Godzina emisji: 19.10
abi/kk