Zgodnie z wytycznymi Amerykańskiej Narodowej Fundacji Nefrologicznej oraz stanowiskiem Zespołu Krajowego Konsultanta w dziedzinie Nefrologii jednym z kluczowych elementów leczenia PCHN (przewlekłej choroby nerek) jest wdrożenie u pacjenta diety niskobiałkowej. Wyniki licznych prac naukowych jednoznacznie wskazują, że ograniczenie podaży białka obniża stężenie fosforu, zmniejsza kwasicę metaboliczną, redukuje stres oksydacyjny i ryzyko hiperkalemii przede wszystkim jednak zmniejsza generację związków azotowych, a tym samym toksemie mocznicową i spowalnia postęp choroby w kierunku schyłkowej niewydolności nerek. Takie są naukowe wnioski z badań a zawarte w raporcie.
W audycji mówimy na czym ma polegać skoordynowana opieka nefrologiczna oraz jak zbilansować od strony dietetycznej żywienie, aby zawierało produkty niskobiałkowe. Poruszamy też sprawę modyfikacji ilości podawanego w diecie potasu i fosforu oraz sodu, jak również zbilansowania podaży węglowodanów i tłuszczy. Można też się dowiedzieć o integralnej roli dietetyka w lecznictwie nefrologicznym, którą obecnie ujęto w raporcie i zaleca się jako standard w postępowaniu medycznym.
Tytuł audycji: Eureka
Prowadzi: Artur Wolski
Goście: prof. Ryszard Gellert (autor raportu i jego koordynator, dyrektor Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego), dr inż. Danuta Gajewska (prezes Zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetycznego)
Data emisji: 23.05.2019
Godzina emisji: 19.06
ag
Gośćmi radiowej Jedynki będą: .