Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Anna Kłys 17.06.2021

Zakażenia po przeszczepach szpiku kostnego. Dlaczego wirus cytomegalii jest tak groźny?

Transplantacja szpiku kostnego, stosowana często u pacjentów onkologicznych, jest obarczona dużym ryzykiem. Dlaczego? Bo musimy zniszczyć zupełnie ich układ odpornościowy. W związku z tym narażeni są oni na infekcje, które mogą zagrażać ich zdrowiu i życiu. Najczęstszą z nich jest infekcja wywołana wirusem cytomegalii, u pacjentów, którzy są jego nosicielami.

shutterstock leki woda 1200.jpg
Superantybiotyki - degradery. Czym się różnią od klasycznych leków?

Wskazania do transplantacji szpiku kostnego 

Transplantacja (przeszczep) szpiku kostnego to zabieg wykonywany w warunkach szpitalnych, polegający na przeszczepieniu choremu macierzystych komórek krwiotwórczych. - Istnieją dwa rodzaje wskazań, jedno to wskazania nowotworowe krwi, a drugie to schorzenia niemające znamion nowotworu - mówi w Programie 1 Polskiego Radia prof. dr hab. n. med. Wiesław Wiktor Jędrzejczak. - W Polsce głównym rodzajem wskazań są choroby nowotworowe, tj. białaczki i chłoniaki - dodaje. 

Posłuchaj
25:32 2021_06_17 19_30_00_PR1_Eureka.mp3 Zakażenia po przeszczepach szpiku kostnego. Dlaczego wirus cytomegalii jest tak groźny? (Eureka/Jedynka)

 

Przygotowanie biorcy 

Przygotowanie osoby chorej do przeszczepienia komórek krwiotwórczych to długotrwała i precyzyjna procedura. Ma ona na celu przede wszystkim wyeliminowanie możliwych działań niepożądanych i powikłań. Bezpośrednie przygotowanie biorcy polega na tak zwanym kondycjonowaniu. - Składa się ono z dwóch składowych, czyli zniszczenia układu odpornościowego oraz zniszczenia dotychczasowego szpiku wraz z jego chorobami - wyjaśnia gość audycji. - Następnie wykonuje się przeszczep i należy poczekać do czasu, aż przeszczepione komórki wytworzą to, co zostało zniszczone i to jest najtrudniejszy okres zabiegu - stwierdza dr Jędrzejczak. 

.

Wirus cytomegalii. Co wywołuje w organizmie?

Choroby wywołane przez cytomegalowirus noszą nazwę cytomegalii. Wirus ten jest najczęstszym winowajcą wad wrodzonych, nabytych w okresie okołoporodowym i u płodów. - Wirus normalnie bytuje i jest to zakażenie bezobjawowe. Gdy dojdzie do sytuacji zmniejszenia odporności, to ten wirus powoduje śródmiąższowe zapalenie płuc. Zmiany w obrazie radiologicznym są dość drastyczne i w pewnym sensie przypomina to sytuację, którą powoduje wirus SARS-CoV-2 - wyjaśnia. 

Przełom w medycynie? 

Naukowcy opracowali preparat, który zapobiega infekcjom po przeszczepie. Co więcej, badania pokazały, że nie wywołuje on praktycznie żadnych działań niepożądanych, skraca pobyt pacjenta w szpitalu, a także zmniejsza ryzyko kolejnych hospitalizacji. Mamy więc innowacyjną, skuteczną profilaktykę powikłań po przeszczepieniu komórek krwiotwórczych. 

- Wszystko zależy od tego, czy lek będzie dostępny i refundowany. W innych krajach rejestracja leku jest tożsama z refundacją, w Polsce to są dwa oddzielne procesy - tłumaczy gość Jedynki. 

Czytaj również: 

Ponadto w audycji: 

Z badań wynika, że codzienne jedzenie bekonu zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca. Jak się okazuje, już trzy plastry bekonu dziennie podnoszą ryzyko śmierci prawie o 25 proc. Wnioski nasuwają się same: tłusta żywność powoduje zapchanie tętnic cholesterolem, co może skutkować udarami, zakrzepicą, nadciśnieniem czy wadliwie działającym układem sercowo-naczyniowym lub krążenia. Tak więc warto, szczególnie po 40. roku życia, ograniczyć lub zastąpić nadmiar tłuszczu zdrowszymi produktami.

Ostatnie badania po raz kolejny potwierdziły szkodliwy wpływ soi na organizm człowieka. Jeśli chcemy do naszej diety włączać produkty oparte na soi, to należałoby taką decyzję skonsultować z dietetykiem. Dlaczego? Bo warto wiedzieć, że soja i suplementy z jej zawartością są także zalecane podczas menopauzy. Wtedy w organizmie kobiety brakuje estrogenów, a soja pomaga wyregulować ich poziom.

Jak stworzyć przepis na zdrowe życie w oparciu o naukowe doniesienia, opowiedziała dietetyk, mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska - absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.

***

Tytuł audycji: Eureka 

Prowadzi: Artur Wolski 

Goście: prof. dr hab. n. med. Wiesław Wiktor Jędrzejczak (lekarz, specjalista chorób wewnętrznych, hematolog, onkolog kliniczny, transplantolog), mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska (dietetyk, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie) 

Data emisji: 17.06.2021 r.

Godzina emisji: 19.30

ans