Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Anna Borys 15.09.2016

Produkty ekologiczne: co warto wiedzieć?

Ekologia, żywność ekologiczna - to pojęcia, które w ostatnich latach są modne i utożsamiane ze zdrowym stylem życia.
Posłuchaj
  • Eko-żywność, czyli jaka? O tym co powinniśmy wiedzieć o organicznych produktach w audycji Agro-Fakty radiowej Jedynki (Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
Czytaj także

Wiele osób deklaruje, że kupowałoby produkty ekologiczne, ale są one za drogie dla przeciętnego konsumenta. Producenci żywności ekologicznej twierdzą, że to jeden z wielu mitów na jej temat.

Ceny nie muszą być wysokie

Za wysokie ceny produktów eko - to pierwszy mit. Na tym rynku, jak na każdym, obowiązuje prawo popytu i podaży.

- Im większy mamy popyt, tym te produkty będą tańsze. Każda z sieci handlowych, która jest w Polsce ma już swoją półkę z ekologicznymi produktami. Jeszcze 5 lat temu różnica w cenie między zwykłymi produktami, a tymi ekologicznymi potrafiła wynosić 100 proc., obecnie to 20-30 proc. We Francji, czy w Niemczech wynosi oka 10 proc. lub wcale jej nie ma  - mówi Maciej Bartoń, dyrektor Laboratorium UO-Technologia.

Eko czy naturalne?


Bartoń mówi, że konsumenci i dziennikarze często mylą pojęcia lub używają zamiennie ekologiczne, regionalne, naturalne, zdrowe. A to wcale nie to samo.

- Pojawiły się artykułu, mówiące o tym, że ekojajka nie są bezpieczne, bo zawierają dioksyny, był to wynik badań jajek kupionych na targu, czyli ewentualnie tych z wolnego wybiegu, nie objętych rolnictwem ekologiczną. Ludzie często mylą, żywność naturalną, „od chłopa”, z produktami ekologicznymi – dodaje ekspert.

Certyfikat to podstawa

Dyrektor Laboratorium UO-Technologia podkreśla, że produkty ekologiczne zawsze mają certyfikat.

- Certyfikat możemy albo sprawdzić u producenta, albo poszukać na stronie internetowej jednostki certyfikującej, która daje takie zaświadczenia. Tam można również sprawdzić do kiedy ten dokument jest ważny – tłumaczy rozmówca.

Także sprzedawane luzem owoce i warzywa na rozmaitych biobazarach muszą mieć certyfikat.

- Wszystkie produkty powinny mieć zielony liść. Jeśli ktoś twierdzi, że sprzedaje produkt ekologiczny w sklepie ekologicznym, bądź na targach należy poprosić o przedstawienie certyfikatu - wyjaśnia Karolina Kałdońska z  miesięcznika branżowego "Ekodostawcy".

Eko także na wagę

Dopuszcza się sprzedaż takich produktów na wagę wyłącznie na eko-targach i w sklepach ekologicznych - podkreśla Karolina Kałdońska.
-  Jeśli gospodarstwo jest certyfikowane, to dopuszcza się sprzedaż warzyw i niektórych produktów na wagę – dodaje.

Natomiast w zwykłych sklepach i supermarketach, gdzie sprzedaje się także owoce i warzywa z produkcji konwencjonalnej, wszystkie produkty ekologiczne muszą być opakowane.

Produkty ekologiczne to inaczej organiczne lub bio-. Natomiast nie można dzielić żywności na zdrową i niezdrową,  bo cała sprzedawana legalnie żywność jest bezpieczna dla zdrowia.

Aleksandra Tycner, abo