Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Jarosław Krawędkowski 04.03.2017

Kampania "Soki i musy - witaminy w SMART formie” przynosi efekty – Polacy polubili soki i warzywa

Eksperci żywieniowi zalecają spożywanie minimum 5 razy dziennie porcji owoców lub warzyw. Ponieważ Polacy niestety nie wypełniają tej normy, od dwóch lat prowadzony jest  program edukacyjny "Soki i musy - witaminy w SMART formie.
Posłuchaj
  • O dobrych efektach kampanii "Soki i musy - witaminy w SMART formie”, mówi w Agro Faktach radiowej Jedynki dietetyczka Zuzanna Antecka./Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
Czytaj także

Dietetyczka Zuzanna Antecka, oceniając efekty trwającego już ponad dwa lata programu mówi, że przynosi on efekty, widać już wzrost spożycia soków i musów.

W ciągu 2 lat o 30 proc. wzrosło spożycie soków warzywnych

─ Wielkim sukcesem jest na przykład to, że Polacy w ciągu 2 lat trwania kampanii, zwiększyli o 30 procent spożycie soków warzywnych, mówi gość Agro Faktów.
Kampania skierowana do nauczycieli i dzieci
 
Jak podkreśla ekspertka,  kampania skierowana jest przede wszystkim do dorosłych, nauczycieli oraz dzieci.

─To ważne, bo to, czego dzieci nauczą się w dzieciństwie, zostanie im na całe życie, mówi Zuzanna Antecka.

Ile powinniśmy jeść owoców i warzyw?

Według wskazań WHO, każdy z nas powinien zjadać ok. 400 g owoców i warzyw dziennie. To jest minimum, a jakie jest optimum?

Jak podkreśla ekspertka, każdy z nas ma inne potrzeby, ale można powiedzieć, że im więcej tym lepiej, i trudno stwierdzić, że za dużo tych produktów będzie miało niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

Mieszkańcy wsi mniej spożywają owoców i warzyw

Z badań przeprowadzonych przez Instytut Badawczy Millward Brown wynika, że większość mieszkańców  miast, blisko 44 procent, spożywa owoce 2-3 razy dziennie, podczas gdy większość mieszkańców wsi, 40 procent badanych, je owoce raz dziennie. Podobnie jest ze spożyciem warzyw.

Elżbieta Mamos, jk