Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Adam Kaliński 25.05.2018

Tłuszcze nienasycone sycą, ale mogą też zniszczyć zdrowie

Do końca 2023 roku, z rynku produktów spozywczych powinny zostać wycofane tłuszcze trans - zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Szkodliwość tych tłuszczów potwierdzili eksperci w wielu krajach na świecie, w tym w Polsce
Posłuchaj
  • O szkodliwości tłuszczów trans i o tym, w jakich produktach najczęściej możemy je spotkać - Katarzyną Okręglicką, dietetykiem z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego - rozmawiała na antenie radiowej Jedynki Aleksandra Tycner z Naczelnej Redakcji Gospodarczej.
Czytaj także

Jak powiedziała Katarzyna Okręglicka, dietetyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, z którą rozmawiała na antenie radiowej Jedynki Aleksandra Tycner - tłuszcze te to kwasy tłuszczowe wielonienasycone, które przez swą budowę fizyczną mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

Gdzie je spotkamy?

Występują one nawet w maśle i innych pełnotłustych produktach mlecznych, ale większym zagrożeniem dla zdrowia są tłuszcze trans dodawane w celu utwardzania np. płynnych olejów roślinnych. Może ich być nawet powyżej 20 proc. w mieszaninie wszystkich kwasów tłuszczowych w danym produkcie.

Jak powiedziała Katarzyna Okręglicka - spożywanie tłuszczów trans może prowadzić do rozwoju miażdżycy, a w konsekwencji nadciśnienia i chorób układu krążenia.

Warto czytać etykiety

Tłuszczów trans - dodała ekspertka - jest najwięcej w produktach typu fast-food i żywności wysoko-przetworzonej, jak również w produktach instant, miksach tłuszczowych i ogólnie w przemyśle ciastkarskim i cukierniczym. Dlatego warto czytać co jest na etykiecie produktu, który kupujemy.

Aleksandra Tycner, ak, NRG