Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Walterska 14.07.2018

Jajka z chowu klatkowego tracą popularność

W wielu krajach rezygnuje się w handlu ze sprzedaży jaj z tzw. chowu klatkowego. W Polsce co jakiś czas różne spożywcze firmy ogłaszają, że nie będą z nich korzystały. Na przykład ostatnio producenci majonezu, wcześniej producenci lodów. To moda, czy faktyczny odwrót od tych jaj? 
Posłuchaj
  • Na temat produkcji jaj w Polsce w radiowej Jedynce z Łukasze Czechem, analitykiem rynku z banku BGŻ BNP Paribas rozmawiała Aleksandra Tycner.
Czytaj także

Polska jest dużym producentem jaj. To są w większości jaja z chowu klatkowego. 

- W Polsce mamy tendencję to produkcji jaj z chowu klatkowego. Mamy też dużo mniejszy udział w produkcji ekologicznej niż w innych krajach. Na przykład w Danii co trzecie jajko pochodzi w produkcji ekologicznej – mówi w radiowej Jedynce Łukasz Czech, analityk rynku z banku BGŻ BNP Paribas w rozmowie z Aleksandrą Tycner.

Ekologiczne to są te oznaczone "0", jedynka to wolny wybieg, "2" - jaja ściółkowe, "3" z chowu klatkowego. Przemysł używa jaj głównie z chowu klatkowego. W wielu krajach Europy Zachodniej takich jaj już nie można kupić. 

- W Polsce mamy inną kulturę jedzenia jaj. Ich spożycie jest niskie - mówił ekspert. 

Jaja w Polsce są nadal dość drogie, choć ich cena sukcesywnie spada. Najdroższe były na przełomie listopada i grudnia ubiegłego roku.

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Aleksandra Tycner, kw