Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Adam Kaliński 23.08.2018

Polska żywność. Padnie eksportowy rekord?

Wyniki pierwszego półrocza wskazują na to, że w tym roku może paść rekord jeśli chodzi o eksport polskiej żywności. W zeszłym roku sprzedaliśmy na zagraniczne rynki żywność o wartości ponad 27 mld euro. 
Posłuchaj
  • Na antenie radiowej Jedynki w rozmowie z Dariuszem Kwiatkowskim Marzena Trajer z KOWR-u mówiła, że w tym roku prawdopodobnie padnie rekord jeśli chodzi o eksport naszych produktów rolno-spożywczych.
Czytaj także

Jak powiedziała na antenie radiowej Jedynki w rozmowie z Dariuszem Kwiatkowskim Marzena Trajer z KOWR-u - w pierwszym półroczu wartość wyeksportowanych towarów rolno-spożywczych wyniosła blisko 14 mld euro. Było to o 5 proc. więcej niż przed rokiem.

Czego najwięcej?

Najwięcej eksportowaliśmy mięsa i jego przetworów, w tym mięsa drobiowego, tytoniu, ryb i ich przetworów, produktów mlecznych oraz zbożowych, a także warzyw czy soków owocowych.

Zdaniem ekspertki - do wzrostu naszego eksportu przyczyniła się dobra koniunktura na zagranicznych rynkach, w tym wśród głównych partnerów handlowych Polski oraz rosnąca jakość żywności wytwarzanej w naszym kraju, co sprawia, że rośnie zaufanie zagranicznych konsumentów do polskiej żywności.

Może paść rekord

Przewidywania ekspertów mówią o tym, że eksport polskich produktów rolno-spożywczych może w tym roku osiągnąć rekordowy poziom 28 mld 800 mln euro, czyli o 4 proc. więcej niż w 2017 roku. 

Dariusz Kwiatkowski, ak, NRG