Jak powiedziała na antenie radiowej Jedynki w rozmowie z Dariuszem Kwiatkowskim Marzena Trajer z KOWR-u - w pierwszym półroczu wartość wyeksportowanych towarów rolno-spożywczych wyniosła blisko 14 mld euro. Było to o 5 proc. więcej niż przed rokiem.
Czego najwięcej?
Najwięcej eksportowaliśmy mięsa i jego przetworów, w tym mięsa drobiowego, tytoniu, ryb i ich przetworów, produktów mlecznych oraz zbożowych, a także warzyw czy soków owocowych.
Zdaniem ekspertki - do wzrostu naszego eksportu przyczyniła się dobra koniunktura na zagranicznych rynkach, w tym wśród głównych partnerów handlowych Polski oraz rosnąca jakość żywności wytwarzanej w naszym kraju, co sprawia, że rośnie zaufanie zagranicznych konsumentów do polskiej żywności.
Może paść rekord
Przewidywania ekspertów mówią o tym, że eksport polskich produktów rolno-spożywczych może w tym roku osiągnąć rekordowy poziom 28 mld 800 mln euro, czyli o 4 proc. więcej niż w 2017 roku.
Dariusz Kwiatkowski, ak, NRG