03:50 2020_09_25 15_38_13_PR1_Ekspres_Jedynki.mp3.mp3 Dlaczego warto jeść dynie? (Ekspres Jedynki)
Dynia podobno nadaje się do wszystkiego. Można ją gotować, ale również piec. Jest także popularnym elementem dekoracji.
- W swoim domu wykorzystuję dynie, które rosną na działce - mówi Irena Oleksy z Koła Gospodyń Wiejskich w miejscowości Krasne Potockie. - Robię z dyni dżemy na zimę: z jabłkiem, gruszką czy pomarańczą. Zimą przyda się do chlebka na śniadanie. Z dyni można też robić różne musy, ciasta albo placuszki. Wszystko według własnego uznania - dodaje.
Sporym zainteresowaniem u smakoszy cieszy się również zupa dyniowa.
Ile kosztuje dynia?
Handlarze przyznają, że z roku na rok coraz więcej osób kupuje dynie. Obecnie kilogram kosztuje po 4 zł, natomiast w przypadku większych dyń po 2 zł. - Dynie sadzę już kilkanaście lat. Zazwyczaj Bambino, są to jadalne danie, a mam też pastewne. Trochę tego jest, bo z pół hektara. Czasami jest, co udźwignąć, ale teraz nie mam tutaj takich dużych, bo klient nie poradziłby się, żeby unieść - opowiada jeden z sprzedawców.
Źródło: Opolanka Kasia w Kuchni/Placki z dyni
Dietetyk poleca
Katarzyna Barańska zwraca uwagę, że dynia jest warzywem niskokalorycznym, które warto uwzględnić w swoim jadłospisie. - Ma wiele wartości odżywczych, zarówno witamin, jak i minerałów. Jest źródłem witamin antyoksydacyjnych: A, C i E, które m.in. będą wzmacniały naszą odporność w sezonie jesienno-zimowym. Ponadto dynia jest źródłem takich związków jak: wapń, fosfor, ale również selen, cynk i magnes - tłumaczy dietetyk.
Warto wykorzystywać też pestki dyni, które działają pozytywnie na nasz układ sercowo-naczyniowy.
***
Tytuł audycji: Ekspres Jedynki
Prowadził: Mateusz Drozda
Data emisji: 25.09.2020
Godzina emisji: 15.38
DS