Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 25.08.2016

Polska żywność. "Dobra, bo dobrze znana"

- Polacy są etnocentryczni. Z badań wynika, że konsumenci w wyborze produktów kierują się smakiem, który znają z dzieciństwa i cenią polskie produkty, na których się wychowali - uważa prof. Krystyna Gutkowska.
Posłuchaj
  • Dlaczego warto kupować polską żywność? (Czat Czwórki/Czwórka)
Czytaj także

Kolejnym kryterium jest cena, ale to nie zawsze jest dobry "doradca". - W przypadku żywności tańszy nie zawsze oznacza równie dobry. Zanim podejmiemy decyzję, warto też sprawdzić skład takiego produktu. Jeżeli w szynce, którą chcemy kupić, bo jest tania, na pierwszym miejscu nie jest wymienione mięso, to mamy do czynienia z wyrobem szynkopodobnym, który może nam nie smakować i którego nie zjemy w całości - wyjaśnia Andrzej Gantner.

Zaproszeni do studia goście wymieniają także kraje Europy, które rozsmakowały się w poslkiej żywności i opowiadają o najważniejszych atutach polskich produktów. Zdradzamy też, dlaczego w nauce nie istnieje termin "zdrowa żywność".

*** 

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Przygotował: Jakub Jamrozek

Goście: prof. Krystyna Gutkowska (Wydział Nauki, Żywności i Konsumpcji SGGW), Andrzej Gantner (dyr. Polskiej Federacji Producentów Żywności)

Data emisji: 25.08.2016

Godzina emisji: 15.05

kul/mg