Jan Paszkowski Pozostałości świątecznego pieczonego indyka można przerobić w kanapkę wietnamską. A jeśli dodamy na przykład sos sojowy, orzeszki ziemne, kolendrę, świeżą marchew i awokado, a całość zawiniemy w tortillę - otrzymamy pyszne danie meksykańskie
- Najczęstszym powodem wyrzucania jedzenia przez Polaków jest przegapienie terminu przydatności do spożycia – tłumaczyła Dorota Napiórkowska i dodała, że dzięki wprowadzeniu w życie kilku prostych zasad to marnotrawstwo można jednak skutecznie ograniczyć. - Sprawdzanie terminu przydatności do spożycia jeszcze w sklepie, zanim pójdziemy z danym produktem do kasy, robienie zakupów na miarę swoich potrzeb: w zależności od liczby osób w domu, planowanie posiłków i nie uleganie promocjom - wymieniała ekspertka.
Zaś jak przekonywał mistrz kuchni Jan Paszkowski, z produktów które po świętach wciąż zalegają w naszych lodówkach można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. - A dzięki temu udowodnić rodzinie swoją kreatywność - podkreślał ekspert.
Co jeszcze wyczarować możemy ze świątecznych dań? Dlaczego w naszym kraju mnóstwo jedzenia marnuje się także na etapie produkcji? O tym także dyskutowaliśmy w Czwórce. W programie wysłuchaliśmy też rozmowy Anny Depczyńskiej z szefem kuchni Janem Kuroniem, który tłumaczył m.in., w jaki sposób po świętach wykorzystać jedzenie, które wciąż zalega w naszych lodówkach.
***
Tytuł audycji: "Czat Czwórki"
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Dorota Napiórkowska (Federacja Polskich Banków Żywności), Jan Paszkowski (ćwierćfinalista programu Masterchef)
Data emisji: 27.12.2016
Godzina emisji: 15.05
kd/mz