Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Apolonia Cichocka 03.03.2018

Jedzenie bio i eko – przepis na zdrowie czy chwyt marketingowy?

Według badań Polacy są gotowi płacić więcej za żywność dobrej jakości. Przeszukujemy internet w celu ustalenia źródeł pochodzenia naszych produktów i częściej niż wielu innych Europejczyków czytamy informacje zawarte na etykietach.

Już 67 proc. badanych wybiera produkty określane jako zdrowa żywność Open Research

Dietetyk sportowy Urszula Somow komentowała, że wielu Polaków, którzy interesują się zdrową żywnością nie kieruje się w swoich wyborach zdrowym rozsądkiem. - Zauważyłam tendencję do popadania ze skrajności w skrajność. Nie możemy powiedzieć, że kupowane w supermarkecie warzywa są niezdrowe. Dysponujemy szeroką gamą badań, które wskazują, że spożywanie owoców i warzyw niezależnie od tego z jakiej hodowli pochodzą przynosi korzyści dla zdrowia - przekonywała.

Ponad 60 proc. wybiera produkty z prostą i zrozumiałą listą składników. Obawa o mnogość sztucznych substancji w żywności plasuje polskich konsumentów wyżej od większości Europejczyków Małgorzata Cichecka, firma Nielsen

Czy warto zatem wybierać produkty ekologiczne? Agnieszka Nowak-Kozicka i Marta Kurkiewicz opowiadały, że przed zakupem warto sprawdzić informacje zawarte na etykiecie. Także tego, oznaczonego jako "bio". - To, co jest hodowane jako "bio" i "eko" nie zawsze musi być w stu procentach dobre . Takie produkty mogą np. posiadać w składzie cukier glukozowo-fruktozowy. Jogurt "bio", który zawiera skrobię kukurydzianą, posiada swoje oznaczenie, dlatego, że produkowany jest z ekologicznego mleka. Porównując takie produkty z ich konwencjonalnymi odpowiednikami możemy nie dostrzec żadnej różnicy. Pordukty niezawierające szkodliwych substancji rzadko trafiają na sklepowe półki, ponieważ mają bardzo krótką datę ważności - opowiadały na na antenie Czwórki.

Czy jedzenie oznaczone symbolem "bio" jest zdrowsze od pozostałych produktów spożywczych, które możemy znaleźć na półkach w supermarkecie? Czym różni się ich skład i kto zajmuje się badaniem jakości produkcji? Zapraszamy do wysłuchania nagrania. 

***

Tytuł audycji: "Czat Czwórki"

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotował: Michał Piwowarek

Goście: Agnieszka Nowak-Kozicka, Marta Kurkiewicz (Kooperatywa Na Zdrowie), Urszula Somow (dietetyk sportowy)

Data emisji: 2.03.2018

Godzina emisji: 15.07

ac