Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Apolonia Cichocka 17.05.2018

Dlaczego dzielimy zwierzęta na te do kochania, i te do zjadania?

Psy, koty – mieszkają w naszych domach i nierzadko traktowane są jak pełnoprawni domownicy. Świnie, kozy, krowy, choć nie odmawiamy im inteligencji, albo zachwycamy się ich pięknymi oczami, nie są nam już tak bliskie.

Głód mięsa FREE 1200_660.jpg
Jeść mięso czy nie jeść mięsa? Oto jest pytanie

Z czego wynika to nierówne traktowanie zwierząt przez człowieka? Czy ma na to wpływ krąg kulturowy i religia, która nakazuje z jednymi zwierzętami się zaprzyjaźniać, a inne zjadać? Prawnik z Uniwersytetu SWPS dr Michał Rudy wyjaśniał, że antropolodzy wskazują na trzy czynniki w historii rozwoju naszej cywilizacji, które miały wpływ na kształtowanie się nawyków żywieniowych. - Pierwszym z nich było opanowanie ognia przez człowieka, dzięki któremu zmieniliśmy świat. To prawdopodobnie wtedy staliśmy się mięsożercami. Drugim przełomowym momentem było udomowienie zwierząt, trzecim - mechanizacja rolnictwa, który w znacznym stopniu uprzedmiotowił zwierzęta - wyliczał ekspert.

Przestaliśmy traktować zwierzęta, jako równe sobie. Kiedyś mamut mógł zostać zabity przez społeczność, ale plemiona miały jednocześnie świadomość, że drapieżnik może zaatakować człowieka. Rozwój technologiczny całkowicie zaburzył te proporcje Michał Rudy 

Według Urszuli Zarosy, doktor nauk filozoficznych proces hodowli i uboju zwierząt nie jest elementem naszej codzienności przez co zanika w nas empatia dla zwierząt, które spożywamy. - Proces hodowli jest dla nas niewidoczny. W 90% mięso, które trafia na nasze stoły pochodzi z hodowli przemysłowych, gdzie zwierzęta nie mają możliwości poruszania się na wolnym wybiegu. Dostając w sklepie produkt finalny tracimy poczucie, że spożywamy zwierzęta - przekonywała na antenie Czwórki. 

Nie zastanawiamy się skąd pochodzi produkt finalny, który ląduje na naszym talerzu. Nie widzimy związku ze zwierzęciem, z którego został przygotowany nasz posiłek Urszula Zarosa

Jak zmienić sposób myślenia o tym, co nakładamy sobie na talerz? Czym jest "karnizm" i jak wpływa na nasze wybory żywieniowe? Jak zmienia się nasze podejście do jedzenia? Czy nasz jadłospis został uformowany przez religię? Czy w przyszłości nasza dieta będzie wyglądała inaczej? O tym w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotowała: Weronika Puszkar

Goście: dr Urszula Zarosa (ekspert od dietetyki stosowanej, autorka książki "Status moralny zwierząt", Organizacja Pro Veg Polska), dr Michał Rudy - prawnik, Instytut Prawa na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu

W audycji rozmowa z Melanie Joy, autorką książki "Why we love dogs, eat pigs and wear cows” opartej na przełomowych badaniach z zakresu karmizmu - psychologii jedzenia.

Data emisji: 17.05.2018

Godzina emisji: 15.08

ac