Bez pszczół zabraknie pożywienia. Na półkach może w przyszłości zostać wyłącznie ryż i kukurydza Dominika Sokołowska
Jeśli dynamika tego zjawiska utrzyma się, to - na przykład w Rosji - za 20 lat nie będzie już pszczół. Naukowcy twierdzą, że globalne ocieplenie wpływa negatywnie na pszczoły. Spadek ich populacji potwierdzają liczne badania.
- Dzieje się tak na całym świecie - mówiła Dominika Sokołowska z Greenpeace Polska. - Powodem jest stosowanie pestycydów, rolnictwo przemysłowe, zmiana klimatu i liczne choroby, które dotykają owady - wyliczała.
Na alarm należy bić już teraz, dopóki są rozwiązania, które można wdrażać Wiktor Jędrzejewski
- Pszczoły to stworzenia, o których do dziś niewiele wiemy. Najlepiej znane są pszczoły miodne, którymi człowiek się opiekuje, bo wykorzystuje je do produkcji żywności. Istnieje znacznie więcej odmian, które wyspecjalizowały się w konkretnych czynnościach i funkcjonowaniu w środowisku. Pszczół miodnych jest coraz więcej, ale nie świadczy to o wzroście populacji wszystkich gatunków - wyjaśniał Wiktor Jędrzejewski z organizacji Miejskie Pszczoły.
Szacuje się, że sto gatunków roślin uprawnych zapewnia 90 procent żywności na całym świecie. 71 procent z nich mamy dzięki pszczołom. Co stanie się, jeśli ogólny spadek populacji pszczołowatych się utrzyma? Jak możemy pomóc pszczołom? Więcej na ten temat w nagraniu.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Dominika Sokołowska (Greenpeace Polska), Wiktor Jędrzejewski (organizacja Miejskie Pszczoły)
Data emisji: 7.08.2019
Godzina emisji: 15.09
ac