Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 12.11.2012

Ekologiczna żywność - poznaj co dobre

Produkcja ekologiczna rozwija się w Polsce w wyjątkowo szybkim tempie. O tym co można dobrego zrobić z ekologicznych produktów przepisy radzi ekspert kulinarny Grzegorz Łapanowski.
Magdalena Kumorek  i Artur PartykaMagdalena Kumorek i Artur PartykaMinisterstwo Rolnictwa

Cały czas rośnie liczba ekologicznych przetwórni. Jednak wciąż jeszcze, to co wytworzą - zamiast cieszyć krajowych konsumentów - w większości wędruje za granicę.

Logo
Logo kampanii

Dlatego też Ministerstwo Rolnictwa zdecydowało się na kolejną kampanię promocyjną, a jej hasło przewodnie to "Żywność ekologiczna gwarancją dobrego smaku".

Kampania ma na celu dostarczenie informacji i zwiększenie świadomości konsumentów na temat korzyści zdrowotnych i smakowych płynących z produkcji ekologicznej oraz zwiększenie rozpoznawalności produktów ekologicznych znakowanych unijnym logiem "Euro liścia".

>>> Zobacz stronę kampanii
Do współpracy w ramach kampanii zostali zaproszeni Ambasadorzy - Magdalena Kumorek, znana aktorka filmowa i teatralna oraz Artur Partyka, sportowiec, były skoczek wzwyż, trzykrotny olimpijczyk.
Ponadto w ramach przeprowadzanych działań przygotowano krótkie reportaże, nagrywane w ekologicznych gospodarstwach z udziałem Grzegorza Łapanowskiego - eksperta kulinarnego, który poznaje tajniki produkcji produktów naturalnych, a także przyrządza z nich wyśmienite potrawy i przetwory.

Posłuchaj o kampanii "Żywność ekologiczna gwarancją dobrego smaku" w "Rozmaitościach rolniczych" we wtorek w godz. 5-6.