Polskie Radio
Gabriela Skonieczna
24.12.2010
Nie może jej zabraknąć wśród 12 potraw
Kutia jest potrawą silnie zakorzenioną w wigilijnej tradycji kulinarnej nie tylko Polski, ale także Białorusi, Ukrainy i Litwy.
Kutia - palce lizać!źr. Kamis
Niezbędne składniki:
- 250 g maku
- 200 g pszenicy
- 100 ml miodu
- 100 g migdałów
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki masła
- Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu KAMIS
Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 120 minut
Pszenicę i mak ugotować oddzielnie, wystudzić. Następnie mak zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. Kolejnym krokiem jest wymieszanie wszystkich składników, oczywiście ilość bakalii i ich różnorodność można dostosować do własnej fantazji. Warto część migdałów dodać zmielonych, a część w całości.
Podawać w kruchych babeczkach lub z łamańcami.
(gs)