Polskie Radio
Gabriela Skonieczna
09.12.2010
Piernikowy zapach Świąt
Przepis na świątecznie pierniki jest wyjątkowo prosty. Dodatkowo po zagnieceniu ciasta będziemy mieli też trochę czasu na lenistwo, bo musi ono leżakować dobę w lodówce.
Świąteczne wypiekiGlow Images/East News
Potrzebne składniki:
- mąka 1 1 kg
- miód pszczeli 0.5 0.5 kg
- olej 0.25 0.25 l
- jaja 4 4 szt.
- kakao gorzkie 2 2 łyżki
- masło 2 2 łyżki
- soda oczyszczona 2 2 łyżki
- cukier 0,25 kg
- przyprawa do piernika
Miód, kakao, cukier, masło oraz przyprawę do piernika włożyć do garnka i zagotować, cały czas mieszając. Ostudzić. Gdy masa będzie już chłodna dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Następnie z ciasta uformować kulkę i wstawić je do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia ciasto wyjąć i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Pierniczki wycinać foremkami.
Piec je należy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.
Najładniej pierniczki wyglądają polukrowane, ale są tak pyszne, ciężko ich nie zjeść wszystkich od razu.
Smacznego!
(gs)