Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Polskie Radio
Gabriela Skonieczna 09.12.2010

Piernikowy zapach Świąt

Przepis na świątecznie pierniki jest wyjątkowo prosty. Dodatkowo po zagnieceniu ciasta będziemy mieli też trochę czasu na lenistwo, bo musi ono leżakować dobę w lodówce.
Świąteczne wypiekiŚwiąteczne wypiekiGlow Images/East News

Potrzebne składniki:

  • mąka 1 1 kg
  • miód pszczeli 0.5 0.5 kg
  • olej 0.25 0.25 l
  • jaja 4 4 szt.
  • kakao gorzkie 2 2 łyżki
  • masło 2 2 łyżki
  • soda oczyszczona 2 2 łyżki
  • cukier 0,25 kg
  • przyprawa do piernika

Miód, kakao, cukier, masło oraz przyprawę do piernika włożyć do garnka i zagotować, cały czas mieszając. Ostudzić. Gdy masa będzie już chłodna dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Następnie z ciasta uformować kulkę i wstawić je do lodówki na 24 godziny.

Następnego dnia ciasto wyjąć i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Pierniczki wycinać foremkami.

Piec je należy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.

Najładniej pierniczki wyglądają polukrowane, ale są tak pyszne, ciężko ich nie zjeść wszystkich od razu.

Smacznego!

(gs)