Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Polskie Radio
Gabriela Skonieczna 27.12.2010

Odrobina lata na świąteczny deser

Wiele radości gościom, którzy nas odwiedzą w dni świąteczne sprawi pyszne słodkie zakończenie obiadu - owoce nadziewane serkiem mascarpone.
Owoce z serkiem mascarponeOwoce z serkiem mascarponeźr. KAMIS

Niezbędne składniki:

  • 2 granaty
  • 2 pomarańcze
  • 2 brzoskwinie
  • 300 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 4 jaja
  • 1 op. biszkoptów podłużnych
  • Przyprawa do sernika i mas serowych KAMIS

Ilość: dla 4-6 osób

Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia

Żółtka ubić z cukrem pudrem, wymieszać z serkiem mascarpone, dodać przyprawę do sernika i mas serowych, a następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Owoce pokroić na połówki, wydrążyć. W tak otrzymane „foremki” ułożyć po 1 biszkopcie, następnie uzupełnić masą serową, udekorować owocami i biszkoptem. Odstawić na kilkadziesiąt minut w chłodne miejsce.

(gs)