Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Polskie Radio
Gabriela Skonieczna 26.12.2010

Pasztet cielęcy z grzybami

Pasztet jest nieodłącznym towarzyszem świąt. Wspaniale smakuje prosto z pieca jak i na zimno, do poświątecznej kanapki.
Pasztet cielęcy z grzybami i nutką żurawinyPasztet cielęcy z grzybami i nutką żurawinyźr. KAMIS

Niezbędne składniki:

  • 1 kg cielęciny
  • 100 g wątróbki
  • 100g surowego boczku
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g grzybów mrożonych
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka

Przyprawy KAMIS:

  • 3-5 liści laurowych
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego
  • Przyprawa Pasztet szlachecki z pieca
  • Sól morska
  • Pieprz czarny

Czas przygotowania: 180 min.

Cielęcinę pokroić na kawałki, podsmażyć dodać surowy boczek, cebulę, wątróbkę, ziele angielskie, liście laurowe, i dusić ok. 70 minut, podlewając wodą. Pod koniec dodać pokruszoną bułkę, przyprawę pasztet szlachecki, po dokładnym ich wymieszaniu zestawić patelnię do wystudzenia. Zimne mięso z dodatkami zmielić trzykrotnie przez maszynkę, dodać jajka, podsmażone grzyby. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć ją do formy wyłożonej wędzonym boczkiem. Piec 60 minut w temp. 175˚C.

Smacznego!