Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Polskie Radio
Gabriela Skonieczna 10.12.2010

Schab z bakaliami w sosie z żurawiny i wina

Odrobina słodyczy z rodzynek i orzechów oraz kieliszek wina potrafią odmienić dobrze znany schab, bo schab to nie tylko tradycyjny schabowy.
Schab z bakaliami w sosie z żurawiny i winaGlow Images/East News

Niezbędne składniki:

  • 800 g schabu
  • 150 g mięsa mielonego
  • 150 g wątróbek drobiowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 5 łyżek miodu
  • 200 g mrożonych owoców żurawiny
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 słoika żurawiny do mięs
  • cukier
  • 100g masła

Przyprawy KAMIS:

  • Przyprawa do schabu Schab pieczony z żurawiną
  • 1 łyżeczka Cynamonu
  • 2 łyżki Rozmarynu

Ilość: 6 porcji

Czas przygotowania: 60 minut

Schab kroimy na 6 grubych plastrów, które następnie rozwijamy na cienkie plastry. Do mielonego mięsa dodajemy pokrojone wątróbki, bakalie, podsmażoną cebulkę, jajko, przyprawę do schabu i mieszamy do uzyskanie jednolitej masy. Tak przygotowany farsz układamy na plastrach schabu, z których formujemy zrazy. Następnie mięsko układamy w żaroodpornym naczyniu, oprószamy cynamonem i skrawkami masła.

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 150 ˚C.

Sos: Wino wlać do rondelka, dodać owoce żurawiny, gotować na małym ogniu ok. 45 minut, (gdyby była konieczność delikatnie podlewać wodą), dodać żurawinę ze słoiczka, rozmaryn, gotować jeszcze 10 minut, doprawić cukrem do smaku.

Smacznego!

(gs)