Przez żołądek do serca Sardynii

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2009 16:01
6grudnia2009
Audio

Wielogłos na temat kultury, kuchni i tradycyjnej muzyki Sardynii

Druga co wielkości wyspa Morza Śródziemnego przechodziła w ciągu ostatnich trzech tysięcy lat z rąk do rąk:  władali nią m.in. Kartagińczycy, Rzymianie, Wandale, Aragończycy, Austriacy i wreszcie Włosi. Mimo to Sardynia zachowała swą kulturową odrębność definiowaną przez relikty starożytnej cywilizacji Nuraghe, unikalny język Sardu oraz archaiczne ludowe śpiewy polifoniczne. 

Profesor Gian Maria Faria, Barbara i Piotr Adamczewscy - słynni krytycy i podróżnicy kulinarni - oraz muzykolog Bożena Muszkalska przekonują, że Sardynią nasycić można wszystkie zmysły.

Profesor Gian Maria Faria opowiada o paradoksalnie mało "wyspiarskim", zamkniętym charakterze tradycji sardyńskiej.

Barbara i Piotr Adamczewscy dzielą się przepisami na przysmaki sardyńskiej kuchni pasterskiej.

Najpyszniejsze i najbardziej odrażające tradycyjne dania Sardynii.

 

Bożena Muszkalska o muzycznym oraz społecznym fenomenie archaicznych śpiewów polifonicznych.

Zobacz więcej na temat: sardynia Włochy
Czytaj także

Znaleziono fenicki port

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2008 06:54
Długo wyczekiwane odkrycie włoskich archeologów.
rozwiń zwiń