Kiedyś salon czekolady organizowano go pod szklaną piramidą w Luwrze, ale popularność tego przysmaku jest tak wielka, że imprezę przeniesiono wersalskich hal wystawowych.
O wielki dyplom mistrza kucharskiego i cukierniczego walczy m.in. Alistair z Kanady. Wcześniej, przez dwadzieścia lat jeździł po całym świecie z amerykańskimi i kanadyjskim turystami. W tym czasie odwiedził ponad sto państw, także Polsce był kilka razy.
Jak sam przyznaje, odbył wiele podróży czysto kulinarnych, podczas których smakował specjałów miejscowych kuchni i lokalnych trunków. - Jeśli chodzi o wina i sztukę kulinarną to na pewno Francja znalazłaby się na czele listy krajów, gdzie czułem się najlepiej. Ale obok niej także Włochy, RPA, Argentyna, Chile i Hiszpania – mówi.
Sympatyczny Kanadyjczyk, przy muzyce Verdiego zdradza jak przygotować na deser mus czekoladowy.
Porannego pasma "Zapraszamy do Trójki" można słuchać od poniedziałku do soboty między 6.00 a 9.00.
Aby wysłuchać całej audycji wystarczy kliknąć „Paryski salon czekolady” w boksie „Posłuchaj”.
(miro)