Obiad jako akt kulturowy

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2010 11:00
Francuzi tradycyjnie spędzają dwie, trzy godziny dziennie przy stole, co zdumiewa gości z zagranicy.
Audio

Tradycja francuskiego stołu została niedawno wpisana na Listę Arcydzieł Ustnego i Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO. Lista jest publikowana i sukcesywnie uzupełniana od 2001 roku. Wskazuje na konieczność ochrony wskazanych na niej pozycji dotyczących wartości kultury oralnej i niematerialnego dziedzictwa ludzkości. Zalicza się do niego: tradycje i przekazy ustne, w tym język jako narzędzie przekazu, spektakle i widowiska, zwyczaje, obyczaje i obchody świąteczne, wiedzę o wszechświecie i przyrodzie oraz związane z nią praktyki, a także umiejętności związane z tradycyjnym rzemiosłem.

Francuzi tradycyjnie spędzają dwie, trzy godziny dziennie przy stole, co zdumiewa gości z zagranicy. Nawet w krajach azjatyckich, gdzie posiłki są bardzo urozmaicone, rodzinny obiad trwa maksymalnie godzinę. Dla Francuzów obiad to nie tylko akt kulinarny, ale też kulturowy, okazja do towarzyskich dyskusji. Dlatego nie to, co się spożywa – francuskie wino, sery czy żabie udka - znalazło się na liście UNESCO, ale właśnie sama kultura spożywania, którego elementami są dekoracje stołu, ułożenie sztućców i inne rytuały.

Aby posłuchać całej audycji, kliknij ikonę dźwięku "Tradycje stołu dobrem kulturowym", w boksie po prawej stronie.

Zobacz więcej na temat: boks Francja obiad UNESCO
Czytaj także

Kucharz, czyli nikt

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2010 19:31
Francuzi są wyjątkowymi smakoszami, ale zawód kucharza nie cieszy się tam dużym szacunkiem.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Paryski salon czekolady

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2010 16:58
Od kilkunastu lat w Paryżu odbywa się słynny salon czekolady. W tym roku o tytuł mistrza cukierniczego walczy na nim były przewodnik turystyczny z Kanady.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Cała prawda o Beaujolais Nouveau

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2010 10:49
Dziś na całym świecie szaleństwo picia Beaujolais Nouveau. Choć prawdziwi koneserzy nie uważają tego napoju za wino.
rozwiń zwiń