Urszula Gacek pierwszy raz octu żywego spróbowała w Nowym Jorku, gdzie jest on podstawą kuchni amerykańskiej i można go znaleźć prawie w każdym domu. - Kiedy wróciłam do Polski, potrzebowałam takiego octu. Pomyślałam, że skoro w Polsce mamy sady, to taki produkt na pewno jest dostępny. Miałam jednak problem, by go znaleźć. Najłatwiejszą metodą było importowanie octu z ameryki. Uznałam, że to jest kompletnie bez sensu i zaczęłam produkować go sama – opowiadała producentka.
- Przy produkcji octu istotny jest dostęp do światła, temperatura, ale i stopień zakwaszenia bazy. Jeżeli baza jest za mocna, to ocet nigdy nam się nie zrobi. A jeśli baza będzie słaba - ocet nam się zepsuje. Trzeba więc znać podstawy winiarstwa, umieć zmierzyć zawartość cukru w owocach i to odpowiednio dobrać. To jest droga prób i błędów – podkreślała Urszula Gacek. - Octy są bardzo humorzaste, trudno powiedzieć, w jakim kierunku pójdą, ale to jest naturalne - dodała.
Z jakich owoców można produkować ocet? Jak krok po kroku przygotować taki ocet żywy? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Urszula Gacek (producentka octów żywych)
Data emisji: 13.07.2019
Godzina emisji: 10.00
am/bch