Tym razem w audycji wybraliśmy się tam, gdzie nic nie jest oczywiste - do czeskiego filmu. Przewodnikiem po stołach na ekranie była Wanda Klenczon. - Dla mnie kwintesencją czeskiego stosunku do jedzenia jest krótka scena w "Postrzyżynach", gdzie bohaterka robi sobie śniadanie. Na widelcu ma kotlet, a w ręku kufel z piwem. Film odnosi się do czasów dosyć dawnych, natomiast niewiele pod tym względem się zmieniło. Miałam okazję trochę przemieszkiwać w normalnych czeskich domach w Pradze i Ołomuńcu. Ten zapach, który o poranku rozchodzi się po klatce schodowej to nie jest aromat kawy i rogalika, tylko zapach mięsno-tłusto-cebulowo-czosnkowo-piwny - opowiadała badaczka antropologii kulinarnej.
W dalszej części rozmowy mówiła ona m.in. o ikonicznych potrawach kuchni czeskiej, na które można natrafić w filmach kręconych za naszą południową granicą.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Wanda Klenczon (badaczka antropologii kulinarnej)
Data emisji: 7.03.2020
Godzina emisji: 10.00
pg/mk