Karolina Rychter: szkoda, że Onfraya traktuje się u nas w taki sposób

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2020 12:28
- Michel Onfray jest bardzo znanym we Francji autorem bestselerów. Jeśli chodzi zaś o polski grunt, to jest traktowany z przymrużeniem oka i trochę marginalizowany. W sposób filozoficzny nikt się nim u nas na poważnie nie zajął. Według mnie trochę szkoda - mówiła w "Drodze przez mąkę" filozofka i autorka książek o winie.
Audio
  • Talerz filozoficzny według Michela Onfraya (Droga przez mąkę/Dwójka)
Okładka książki Brzuch filozofów
Okładka książki "Brzuch filozofów"Foto: Mat. prasowe

Michel Onfray jest autorem ponad stu książek. Najbardziej znana z nich to "Traktat ateologiczny". W audycji rozmawialiśmy o roli jedzenia w filozofii tego francuskiego myśliciela.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: dr Karolina Rychter (Instytut Filozofii Uniwersytetu Warszawskiego)

Data emisji: 25.04.2015

Godzina emisji: 10.30

pg


Czytaj także

Beli Hamvasa filozoficzna rozprawa o winie

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2017 15:04
W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o książce "Filozofia wina". Publikacja, która powstała w roku 1945, dotyczy związków wina z odpoczynkiem, kąpielą, snem i miłością.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kulinarne aspekty życia Franciszka Fiszera

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2017 14:05
O legendarnym filozofie, smakoszu i przedstawicielu warszawskiej cyganerii z przełomu XIX i XX wieku porozmawiamy w audycji "Droga przez mąkę".
rozwiń zwiń