Kulinarne aspekty życia Franciszka Fiszera

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2017 14:05
O legendarnym filozofie, smakoszu i przedstawicielu warszawskiej cyganerii z przełomu XIX i XX wieku porozmawiamy w audycji "Droga przez mąkę".
Franciszek Fiszer narysowany przez Aleksandra Żywa
Franciszek Fiszer narysowany przez Aleksandra ŻywaFoto: Wikipedia/domena publiczna

Pretekstem do rozmowy o Franciszku Fiszerze jest 80. rocznica jego śmierci oraz wznowienie książki "Na rogu świata i nieskończoności", która jest wzbiorem wspomnień o intelektualiście. Gościem audycji będzie Zbigniew Kmieć - kucharz, kulinarny obieżyświat.

***

Na audycję "Droga przez mąkę" w sobotę (14.10), w godz. 12.00-12.30 zaprasza Łukasz Modelski.

bch/mz

Zobacz więcej na temat: filozofia jedzenie Warszawa
Czytaj także

Beli Hamvasa filozoficzna rozprawa o winie

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2017 15:04
W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o książce "Filozofia wina". Publikacja, która powstała w roku 1945, dotyczy związków wina z odpoczynkiem, kąpielą, snem i miłością.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Słodko-kwaśny, czyli "Leksykon smaków"

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2017 15:00
Gościem  audycji "Droga przez mąkę" była psychodietetyczka i blogerka Laura Osęka, z którą porozmawiamy o książce kulinarnej Niki Segnit.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Street food 80 lat temu. Jak jadano w II Rzeczpospolitej

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2017 17:00
W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z Aleksandrą Zaprutko-Janicką, autorką książki "Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski".
rozwiń zwiń