20:57 Droga przez mąkę Dwójka 9 maj 2021 11_00_05.mp3 Rozmowa ze Zbigniewem Kmieciem o pozytywnym wpływie jedzenia na myślenie (Droga przez mąkę/Dwójka)
Najnowszy odcinek cyklu radiowego "Droga przez mąkę" był poświęcony przedwojennemu pisarzowi Kornelowi Makuszyńskiemu. Prowadzący program redaktor Łukasz Modelski i jego gość Zbigniew Kmieć rozmawiali o powieści humorystycznej pisarza pt. "Perły i wieprze", i jego umiłowaniu do dobrego jedzenia i dobrej jakości trunków.
Bohater rozmowy, kojarzony z książkami dziecięcymi i młodzieżowymi, ma też za uszami trochę tekstów dla dzieci... starszych. Taki właśnie tekst analizuje na wstępie Zbigniew Kmieć.
- Książka "Perły i wieprze" nie jest osadzona ani precyzyjnie w czasie, ani precyzyjnie w przestrzeni. Niektóre rzeczy są przedwojenne inne międzywojenne, jest trochę Warszawy, trochę Galicji, walutą jest rubel. Kreacja do bólu, taka kreacja ze wszystkich pragnień ulepiona – zauważył Kmieć.
Będziemy mieć swoje polskie wino, urodzone gdzieś koło Zaleszczyk, gdzie ptak-słońce ma swoje gniazdo, wylejemy wodę ognistą do rynsztoka i będziemy sączyli roztopione słońce z pucharów ze ślicznego polskiego szkła. O co za wizja, ludzie zamiast z knajpie strzelać do siebie, będą się do siebie uśmiechali. Nikt nie będzie bełkotał, tylko będzie śpiewał dawne piosenki - pisał Makuszyński pół żartem, pół serio.
Teraz, współcześnie, wtóruje mu Zbigniew Kmieć:
- I ja takie momenty widzę w Polsce. Pamiętam jak moi przyjaciele kilkanaście lat temu zaczynali festiwal wina węgierskiego w Krośnie. I taka wizja: cały rynek, w całkiem sporym mieście, pełen ludzi: śpiewających, pijących wino, co prawda węgierskie, a nie polskie, ale w polskim szkle.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Data emisji: 9.05.2021
Godzina emisji: 11.00