07:06 Jedynka/Cztery pory roku - 29.04.2021 dieta Czy można być wegetarianinem tylko czasami? (Cztery pory roku/Jedynka)
Dziennikarka, edukatorka ekologiczna, autorka książek Sylwia Majcher podkreśliła w audycji "Cztery pory roku", że na co dzień jemy za dużo mięsa. Statystyczny Polak spożywa ponad 60 kilogramów mięsa rocznie.
- Rozsmakowaliśmy się za mocno, zbyt intensywnie w mięsie. Problem jest też taki, że często wybieramy mięso kiepskiej jakości. Ono jest łatwo dostępne, w atrakcyjnej cenie. Bywa, że udka z kurczaka kosztują za kilogram tyle, co cebula poza sezonem - zauważyła gość radiowej Jedynki.
"Cztery pory roku"
Majcher wskazała, że w jej nowej książce pt. "Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie" dietetyczka kliniczna Kamila Wrzesińska podkreśla, że "trzeba walczyć o równouprawnianie białka zwierzęcego i roślinnego". - Coś w tym rzeczywiście jest - przyznała gość "Czterech pór roku".
Czytaj także:
Zachęciła do tego, by przyjrzeć się swojemu talerzowi. - Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i nasze rodzime instytuty zajmujące się zdrowym żywieniem zalecają, dla naszego zdrowia, spożycie mięsa na poziomie pół kilograma tygodniowo - wyjaśniła.
- Mniej mięsa to dobre hasło na wiosnę - stwierdziła gość Jedynki. Majcher wytłumaczyła, że nie chodzi o to, by nagle, z dnia na dzień, wyeliminować mięso z jadłospisu, ale by robić to stopniowo, by sukcesywnie modyfikować nasze menu. Zamieniać część posiłków mięsnych na wegetariańskie.
- Chodzi o to, aby posiłek był wartościowy. Zarówno posiłek z mięsem, jak i bez mięsa może nie być odżywczym posiłkiem - ostrzegła Majcher. Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której mówiliśmy o tym, jak skomponować talerz, w taki sposób, by dostarczyć organizmowi wszystkiego tego, co potrzebuje.
***
Tytuł audycji: "Cztery pory roku"
Prowadzi: Agnieszka Kunikowska
Gość: Sylwia Majcher (autorka kulinarnego bloga i książek "Gotuję, nie marnuję - kuchnia zero waste po polsku" i "Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie")
Data emisji: 29.04.2021 r.
Godzina emisji: 9.00-12.00
kk