Kuchnia polska wieku XVI, XVII i XVIII

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2021 15:40
Obserwuj nas na Google News
Gościem audycji był prof. Jarosław Dumanowski, redaktor książki "Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca".
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Fedor Selivanov/Shutterstock

Posłuchaj
23:28 Droga przez mąkę Dwójka 7 listopad 2021 11_01_19.mp3 Prof. Jarosław Dumanowski o książce "Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca" (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

Kolekcja pochodzących z różnych źródeł receptur i porad została spisana dla Rozalii z Zahorowskich Pociejowej. Zawiera m.in. kopię zaginionego "Kuchmistrzostwa" z ok. 1540 roku, receptury kuchmistrzowej koronnej z 1633 roku oraz przepisy sąsiadów, przyjaciół i lekarzy pań Zahorowskich.

Opisom leczniczych właściwości jedzenia i wyrobu domowych medykamentów towarzyszą różnego typu porady gospodarskie dotyczące dobrostanu zwierząt, ogrodnictwa, sadownictwa i pszczelarstwa.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 7.11.2021

Godzina emisji: 11.00

Czytaj także

O gotowaniu dla najmłodszych

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2021 14:00
- Kulinaria są tutaj drogą do celu, którym jest dobra zabawa - mówił na antenie Dwójki Szymon Barabach, autor książki "Rymosmaki, czyli co się gdzie je na świecie".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Konferencja Madrid Fusión. Co będziemy jeść w przyszłości?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2021 12:30
- Wątek mięsa był bardzo obecny na tegorocznej konferencji, bo cały świat gastronomii próbuje zająć wobec niego jakieś stanowisko, wymyślając przeróżne alternatywy - mówił w audycji "Droga przez mąkę" Łukasz Modelski.
rozwiń zwiń