- Zawsze miałam wrażenie, że żyję w nieswoich czasach. Może dlatego tak podróżuję w czasie. Pojawiam się w różnych epokach. W dzieciństwie, jako nastolatka, żyłam w epoce napoleońskiej. Lata '80 przebiegały gdzieś tam poza mną, a ja robiłam "myk" w moją ukochaną epokę, obkładałam się książkami, przywdziewałam czasami ułańskie stroje i było mi tam bardzo dobrze - mówiła w 2019 roku w Polskim Radiu dr Monika Milewska, autorka książki "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL", gość "Drogi przez mąkę".
***
Monografia autorstwa Moniki Milewskiej – nie mam co do tego wątpliwości – będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL. Fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddaje naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząc poza tytułową problematykę.
"Czytelnik może dostrzec dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) – podobnie jak obywatele. Dzięki pracy M. Milewskiej, dużo lepiej zrozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL".
dr hab. Marcin Kruszyński
[opis pochodzi od wydawcy]
28:34 2022_03_13 11_02_36_PR2_Droga_przez_make.mp3 Pysznie i zdrowo w Polsce Ludowej (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: dr Monika Milewska (autorka książki "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL")
Data emisji: 13.03.2022
Godzina emisji: 11.00