W czołówce rankingu The World's 50 Best Restaurants znalazła się jeszcze jedna restauracja ze Skandynawii: "Frantzén" w Sztokholmie (miejsce nr 6). Ogółem w pierwszej pietnastce najwięcej wyróżnionych restauracji działa w Europie (8). Pozostałe znajdują się w Limie (Peru) - i to aż dwie, Singapurze, mieście Meksyk, Hong Kongu (Chiny), Tokio (Japonia) i Buonos Aires (Argentyna). Wśród pięćdziesięciu miejsc, które ujęto w zestawieniu nie ma żadnej restauracji z Polski.
Manifest nowej kuchni nordyckiej ogłoszono 18 lat temu. Co w tym czasie się zmieniło? W jaki sposób nowa kuchnia nordycka inspiruje młodych kucharzy?
***
"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.
Autor audycji, Łukasz Modelski, omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Pojawiają się również recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie zaś wybrzmiewa utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący" do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w danym odcinku cyklu. Emisja w każdą niedzielę, tylko na antenie Programu 2 Polskiego Radia.
22:48 Droga przez mąkę Dwójka 3 kwiecień 2022 11_00_39.mp3 Nowości w kuchni nordyckiej (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka i blogerka kulinarna)
Data emisji: 3.04.2022
Godzina emisji: 11.00