Przepis(y) na udany wieczór

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2022 11:30
Bruschetty z pieczoną papryką, kukurydza z masłem limonkowym, carbonara z paloną brukselką. Przekąski, sałaty, makarony i desery. Gościem tego wydania audycji z cyklu "Droga przez mąkę" była Małgorzata Minta, autorka książki "Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór".
Małgorzata Minta podaje w swojej książce proste przepisy na przekąski, sałaty, makarony i desery
Małgorzata Minta podaje w swojej książce proste przepisy na przekąski, sałaty, makarony i deseryFoto: Zamrznuti tonovi/Shutterstock

Kolacja do zjedzenia w pojedynkę w wygodnym dresie, romantyczny posiłek we dwójkę, a może swawolne spotkanie w większym gronie? W tej książce znajdziemy przepisy na absolutnie każdą okazję. Dowiemy się, jak urządzić kolację, kiedy mamy za mało krzeseł - albo za mało czasu - a spodziewamy się wielu gości, jak samodzielnie upiec focaccię lub sprytnie wykorzystać składniki dostępne w zwykłych sklepach.

A może kogoś naszła ochota na coś słodkiego? Chałka z koglem-moglem i jagodami albo Eton mess z owocami to tylko niektóre ze smakołyków, o które będą błagać goście. Ich przygotowanie zajmie jedynie kilka minut. Bo w kolacjach nie chodzi o długie godziny spędzone na gotowaniu; najważniejszy jest czas na jedzenie i - ewentualnie - kieliszek wina.

Choć Małgorzata Minta, autorka, nie urodziła się we Włoszech ani we Francji, z prawdziwą pasją opowiada o winach. Dzięki niej można się przekonać, że wybranie butelki dobrego trunku w supermarkecie nie wymaga ogromnej sommelierskiej wiedzy i może być sporą frajdą.

[opis pochodzi od wydawcy książki]

Posłuchaj
26:30 2022_11_13 11_01_29_Dwojka_Droga_przez_make.mp3 Przepis(y) na udany wieczór (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Minta (autorka książki "Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór")

Data emisji: 13.11.2022

Godzina emisji: 11.00

pg/kor/mo

Czytaj także

Smaczne premiery wydawnicze

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2020 13:42
O nowych książkach kucharskich i okołokulinarnych porozmawiamy w audycji z recenzentką Małgorzatą Mintą.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nowa kuchnia nordycka - przepis na gastronomiczny sukces

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2022 12:00
Kopenhaska restauracja "Noma" po raz kolejny wygrała ranking The World's 50 Best Restaurants. Drugie miejsce zajęło działające w tym samym mieście "Geranium". O tej nieustającej renomie nowej kuchni nordyckiej rozmawialiśmy w audycji z cyklu "Droga przez mąkę" z Małgorzatą Mintą – dziennikarką i blogerką kulinarną.
rozwiń zwiń