Ateny - kulinarna podróż przez miasto bogów

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2022 11:25
Czy kuchnia Aten jest osmańska? Co pozostało w niej z antycznej Grecji? Jak przyrządzić ośmiornicę bez wody? Gościem "Drogi przez mąkę" był Bartek Kieżun – autor książki "Ateny do zjedzenia".
Poznajmy Ateny od... kuchni
Poznajmy Ateny od... kuchni!Foto: Shutterstock/Tomas Marek

"Ateny do zjedzenia" - kolejna książka autorstwa Bartka Kieżuna zabiera nas w kulinarną podróż po zakątkach greckiej stolicy. To album o historii miasta, o greckich bogach, o drogach i bezdrożach, o owcach i kozach oraz o kościołach i świątyniach, a także - a może przede wszystkim - o wspaniałej greckiej kuchni, która potrafi skraść niejedno serce.

"<<Ateny do zjedzenia>> to niemała igraszka. Lektura tej pełnej smakowitych ciekawostek książki momentalnie zabiera w podróż do Grecji. Nie mogę się doczekać, kiedy zacznę próbować smaków oraz potraw opisywanych przez Bartka Kieżuna, który serwuje je obficie jak Dionizos nektar i ambrozję na boskim olimpie."

Michał Korkosz, autor książek kucharskich i bloga rozkoszny.pl

"Przed wiekami mieszkańcy Aten otrzymali od córy Zeusa drzewo oliwne. Dziś inny wspaniały dar trafia w nasze ręce: niezawodny Bartek Kieżun pisze dla nas o najpiękniejszych smakach i zapachach tego miasta. Szykujmy się na prawdziwie boską ucztę!"

Julia Wollner, redaktorka naczelna magazynu śródziemnomorskiego "Lente"

"Po przeczytaniu tej książki nabrałam apetytu na Ateny, miasto które bardzo zyskuje przy bliższym poznaniu. Świetna lektura dla osób poszukujących podróżniczo-kulinarnych inspiracji."

Agnieszka Franus, redaktorka naczelna "National Geographic Polska"

(opis pochodzi od wydawcy)


Posłuchaj
23:08 Droga przez mąkę Dwójka 27 listopad 2022 11_00_20.mp3 Ateny - kulinarna podróż przez miasto bogów (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Bartek Kieżun (autor książki "Ateny do zjedzenia")

Data emisji: 27.11.2022

Godzina emisji: 11.00

mg

Czytaj także

"Trzeba być podróżnikiem, nie turystą". Wyprawy ze Zbigniewem Herbertem

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2024 05:50
Zbigniew Herbert poświęcił wiele swoich tekstów podróżowaniu, jednej ze swoich największych pasji. Poznajemy dzięki nimi nie tylko ukochane przez poetę miejsca, lecz także uczymy się trudnej sztuki uważnego doświadczania świata. O podróżowaniu Herbert wielokrotnie opowiadał również w Polskim Radiu. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Paweł Bravo i jego kulinarne felietony o polityce i sztuce

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2022 13:00
Pieśni miłosne na temat kapusty, sonety o jabłkach, zachwyty nad burakiem stanowią esencję książki "Czekolada i kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli". Jej autor, Paweł Bravo, był gościem "Drogi przez mąkę".
rozwiń zwiń