"Kelner nie powinien pytać, czy jedzenie nam smakowało"
Justyna Pobiedzińska dotarła do kelnerów, którzy pracowali w najróżniejszych lokalach i częściach Polski - od lat 40. ubiegłego wieku po dziś. W swojej książce oddaje głos m.in. barmance z klubu studenckiego, bufetowej z sanatorium, pracownikowi modnej warszawskiej knajpy.
Jednym z powtarzających się tematów rozmów była oczywiście kwestia napiwku. - Jeśli rewir jest pełny, kelner musi podjąć decyzję, kogo najpierw obsłużyć. Ponoć starsi kelnerzy potrafią bezbłędnie ocenić i oszacować, na podstawie wyglądu człowieka, czy napiwek będzie i czy będzie wysoki - mówiła Justyna Pobiedzińska.
https://www.polskieradio.pl/8/2385/Artykul/2434789,Brak-okien-wplywa-na-jedzenie-Psycholog-o-restauracyjnych-sztuczkach
W dużej mierze, jak podkreślała, te kelnerskie strategie to "psychologiczna gra". - Są ludzie, którzy zostawiają napiwek, ale wcale nie chcą bliskich kontaktów, serdecznych rozmów, to trzeba wyczuć. Jeden z kelnerów radził z kolei, żeby - jeśli jest para, mężczyzna i kobieta - nie uśmiechać się do kobiety, zwłaszcza, kiedy jest ładna - opowiadała Justyna Pobiedzińska. W opisanej sytuacji kelner powinien zwracać się przede wszystkim do mężczyzny, podkreślać, jak bardzo zna się na danym temacie, podsycać próżność.
Jeden z bohaterów omawianej książki - doświadczony kelner, 40 lat w zawodzie, szkoli innych - zawsze tłumaczył swoim uczniom, że są jak aktorzy. - Tylko że aktorzy mają lepiej: mają próby, inspicjentów. A wy zawsze wychodzicie na scenę i zawsze to jest pierwszy raz - przytaczała słowa swojego rozmówcy Justyna Pobiedzińska.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Justyna Pobiedzińska (autorka książki "Napiwku nie będzie. Sekrety kelnerów")
Data emisji: 22.02.2020
Godzina emisji: 10.00