Edward Pomian-Pożerski, znany jako Edouard de Pomiane, był lekarzem i autorem książek kucharskich. Był synem polskich emigrantów, którzy wyjechali do Francji po powstaniu styczniowym. Zmienili nazwisko z Pożerski na de Pomiane.
Jak opowiadał Grzegorz Łucki, Edward Pomian-Pożerski jako pierwszy napisał książkę, która była esencją nowego ruchu w sztuce kulinarnej, jednak nie wskazuje się go jako protoplasty. - On napisał w 1922 roku książkę "Jak jeść dobrze, żeby dobrze i zdrowo żyć" i wyszedł z założenia, że jak ją napisze, to już nic więcej nie będzie musiał pisać, ponieważ każda osoba, która ją przeczyta i zapozna się z tymi technikami i zrozumie je, będzie mogła potem nieskończoną ilość przepisów sama stworzyć tylko na bazie znajomości tych metod. Niestety, szybko się okazało, że ludzie nie są aż tak kreatywni - wyjaśnił gość Dwójki.
W audycji usłyszeliśmy także o karierze radiowej Pomiana, a także kolejnych wydanych przez niego książkach kulinarnych. Zapraszamy do słuchania.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Grzegorz Łucki (fizyk-teoretyk, obserwator zjawisk naukowych w kuchni oraz kucharz)
Data emisji: 16.05.2020
Godzina emisji: 10.00