27:19 Dwojka_Droga_przez_make 2021_10_31-11-01-03.mp3 Łukasz Modelski o tym, co będziemy jeść w przyszłości (Droga przez mąkę/Dwójka)
Tematem audycji, która powróciła na antenę po dłuższej przerwie, było doroczne spotkanie szefów kuchni Madrid Fusión, podczas którego dyskutowano o przyszłości gastronomii.
- Przyszłość w gastronomii jest terminem-fetyszem. To coś niezwykle modnego. Jeśli nawet mówi się o tradycji, o powrocie do korzeni, zawsze ubiera się to we frazeologię związaną z nowoczesnością. Niektóre rzeczy z tych, które udało mi się uchwycić na Madrid Fusión, są istotnie stare, choć staną się - przynajmniej w Europie - nowe - mówił Łukasz Modelski.
I przywołał tu doniesienia magazynu "Food and Friends", który zapowiada początek światowej ofensywy afrykańskiego zboża zwanego fonio. - Jest to zboże, które ma zupełnie minimalne wymagania, potrzebuje niewiele wody, jest odporne na wysokie temperatury i bardzo szybko, bo w ciągu kilku tygodni, dojrzewa - wyjaśniał prowadzący audycję.
Podkreślił też, że bardzo ciekawym wątkiem tegorocznej konferencji było poszukiwanie alternatyw dla mięsa.
- Wielka, międzynarodowa korporacja zajmująca się chemią gospodarczą, stworzyła "nowe mięso". Jest ono znacznie smaczniejsze niż eksperymenty, których miałem okazję kosztować 5-6 lat temu. Kłopot jest jednak taki, że jest ono z soi, a żeby ją uprawiać, trzeba rozstać się z pewną powierzchnią np. deszczowych lasów - przyznał Łukasz Modelski.
Choć dodał, że produkcja tradycyjnego mięsa również pociąga za sobą konieczność uprawy soi, z której wytwarza się paszę.
W audycji opowiedział też o mięsie z drukarek 3D, które do złudzenia ma przypominać prawdziwą żywność pochodzenia zwierzęcego.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Data emisji: 31.10.2021
Godzina emisji: 11.00
mg