Czym charakteryzuje się grecka oliwa? Co decyduje o jej smaku? W jaki sposób ją przechowywać? Co robić ze znajdującym się w butelkach osadem? Warto to wiedzieć, zwłaszcza że oliwa jako taka, ta z pierwszego tłoczenia, ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie.
Tajemnica tkwi w jej składzie. Oprócz tłuszczu zawiera również wiele naturalnych substancji, takich jak polifenole. Te występują naturalnie w roślinach i związane są z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i zaburzeń poznawczych.
Większość innych olejów spożywczych, takich jak olej słonecznikowy lub olej rzepakowy, wytwarzana jest z nasion. Warto zaznaczyć, że bardzo trudno jest z nich wydobyć olej, dlatego należy je podgrzać, a olej wyekstrahować rozpuszczalnikami. Oznacza to, że większość polifenoli w nasionach jest tracona podczas produkcji.
Gościem audycji był Tymoteusz Michalski, polski producent greckiej oliwy.
25:03 Dwójka droga przez mąkę 24.07.2022.mp3 Wszystko o greckiej oliwie (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Tymoteusz Michalski
Data emisji: 24.07.2022
Godzina emisji: 12.30