Podczas tej wędrówki "Drogą przez mąkę" opowiadaliśmy o tegorocznej odsłonie jednej z najważniejszych nagród branży gastronomicznej. Jest ona przyznawana od 2002 przez magazyn kulinarny "Restaurant", na podstawie ankiety sporządzanej przez smakoszy, restauratorów, szefów kuchni i krytyków kulinarnych. Pozycjonuje 50 najlepszych, według jury, restauracji świata.
23:45 Droga przez mąkę 14.08.2022.mp3 O najlepszych restauracjach na świecie (Droga przez mąkę/Dwójka)
Naszym gościem była Małgorzata Minta, dziennikarka, blogerka, autorka i kolekcjonerka książek kulinarnych. Tropicielka prawdziwych smaków. Współautorka książek "Apetyt na Polskę" (2015), "Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą" (2016). Konsultantka i ekspertka kulinarna, specjalistka ds. trendów kulinarnych, inicjatorka pierwszej polskiej konferencji bloggerów kulinarnych Food Blogger Fest. W jedzeniu najbardziej intrygują ją ludzie, którzy za nim stoją - szefowe i szefowie kuchni, autorzy, producenci, hodowcy - którzy robią dobre rzeczy dobrze.
(opis na podstawie strony internetowej Małgorzaty Minty)
***
"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.
Autor programu, Łukasz Modelski, będzie omawiać z gośćmi wątki kulinarne obecne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór pasujący do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.
***
Tytuł audycji: "Droga przez mąkę"
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka, blogerka, autorka i kolekcjonerka książek kulinarnych)
Data emisji: 14.08.2022
Godzina emisji: 12.30