W najlepszej restauracji świata

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2022 13:00
Kopenhaska restauracja Geranium zajęła pierwsze miejsce w tegorocznym rankingu "The World's 50 Best Restaurants". W dzisiejszej audycji "Droga przez mąkę" opowiadaliśmy, co się jada w Geranium, z czego się gotuje, jak wygląda serwis i jak się tam pracuje.
Restaurację Geranium w Kopenhadze prowadzą dwaj przyjaciele: szef kuchni Rasmus Kofoed i sommelier Soren Ledet
Restaurację Geranium w Kopenhadze prowadzą dwaj przyjaciele: szef kuchni Rasmus Kofoed i sommelier Soren LedetFoto: Andrey Bayda/Shutterstock

Nie tylko Przewodnik Michelin jest drogowskazem dla smakoszy. Równie cenną podpowiedzią dla tych, którzy cenią sobie bogactwo kulinarnych doznań, jest ranking "The World's 50 Best Restaurants". W tegorocznym zestawieniu pięćdziesięciu najlepszych restauracji na świecie zaszczytne pierwsze miejsce zajęła kopenhaska restauracja Geranium, którą prowadzą dwa przyjaciele - szef kuchni Rasmus Kofoed i sommelier Soren Ledet. 

Założona w 2007 roku restauracja niemal z miejsca stała się sensacją na kulinarnej mapie stolicy Danii i zdobyła uznanie wśród światowych krytyków. Nagradzane gwiazdkami Michelin Geranium w zeszłym roku znalazło się na drugim miejscu w rankingu "The World's 50 Best Restaurants", tuż za doskonale znaną i wyróżnianą Nomą. Można więc podsumować, że serce światowej gastronomii bije teraz w stolicy Danii.

[źródło: PAP]

Co się jada w Geranium? Z czego się gotuje? Jak wygląda serwis i jak się tam pracuje? O tym w nagraniu audycji.


Posłuchaj
26:23 Dwójka Droga przez mąkę 21.08.2022.mp3 O restauracji Geranium w Kopenhadze (Droga przez mąkę/Dwójka) 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Goście: Małgorzata Minta (dziennikarka, blogerka, autorka i kolekcjonerka książek kulinarnych), Norbert Dudziński (sommelier, były pracownik restauracji Geranium)

Data emisji: 21.08.2022

Godzina emisji: 12.30


Czytaj także

Nowa kuchnia nordycka - przepis na gastronomiczny sukces

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2022 12:00
Kopenhaska restauracja "Noma" po raz kolejny wygrała ranking The World's 50 Best Restaurants. Drugie miejsce zajęło działające w tym samym mieście "Geranium". O tej nieustającej renomie nowej kuchni nordyckiej rozmawialiśmy w audycji z cyklu "Droga przez mąkę" z Małgorzatą Mintą – dziennikarką i blogerką kulinarną.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ranking najlepszych restauratorów w Polsce

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2022 11:30
Powstał ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce. To lista przedsiębiorców, którzy potrafią zadbać zarówno o najlepszy smak i najciekawsze menu, jak i o atmosferę panującą w lokalu. Większość dostrzeżonych restauracji działa w Warszawie lub Krakowie.
rozwiń zwiń