Frédéric Mistral - poeta zasłużony dla kuchni francuskiej

Gościem audycji była prof. Anna Loba z Instytutu Języków i Literatur Romańskich Uniwersytetu Adama Mickiewicza.
Pomnik Frdrica Mistrala we francuskim Arles
Pomnik Frédérica Mistrala we francuskim ArlesFoto: Baloncici/Shutterstock
O Audycji

Sos aioli, trufle, oliwki, jagnięcina, czosnek. W połowie XIX wieku te produkty nie były częścią kuchni francuskiej. Sytuacja uległa zmianie pod wpływem działalności felibrów, których misją było propagowanie wszelkich przejawów kultury prowansalskiej.

Ich wybitnym przedstawicielem był, uhonorowany Nagrodą Nobla w dziedzinie literatury, Frédéric Mistral. O jego postaci i działalności, w której kuchnia miesza się z poezją opowiadaliśmy w "Drodze przez mąkę".

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: prof. Anna Loba (Instytut Języków i Literatur Romańskich Uniwersytetu Adama Mickiewicza)

Data emisji: 12.03.2023

Godzina emisji: 11.00

Playlista