"Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska". Wystawa w Muzeum Warszawy

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2025 13:30
W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z Zuzanną Różańską-Tutą i Leną Wicherkiewicz - kuratorkami wystawy "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska", którą można oglądać w Muzeum Warszawy.
Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska. Wystawa w Muzeum Warszawy. Ilustracja autorstwa Marty Tomiak
"Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska". Wystawa w Muzeum Warszawy. Ilustracja autorstwa Marty Tomiak Foto: Mat. pras.

Wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" opowiada historię miasta od kuchni. Dowiadujemy się, jakie były sposoby przygotowywania i podawania posiłków, najchętniej spożywane dania czy miejsca, gdzie jadano.


Posłuchaj
28:05 Droga przez mąkę 2025_02_09-13-29-51.mp3 "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska". Wystawa w Muzeum Warszawy (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

Widzimy też, jak te miejsca i sposoby zmieniały się przez wieki, odzwierciedlając przemiany społeczne, obyczajowe i polityczne. Od średniowiecza do współczesności przez tę niezwykle ważną dziedzinę życia prowadzą odkrycia archeologiczne, przedmioty codziennego użytku, archiwalia, fotografie, a także dzieła sztuki dawnej i nowoczesnej.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 9.02.2025

Godz. emisji: 13.30

Czytaj także

Co my jemy? Przemysł spożywczy i kultura "foodporn"

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2025 23:59
Food porn, modne diety, niskokaloryczne, wysokokaloryczne, keto, paleo, post i karnawał. Do czego pcha nas kulinarna moda, co na to nasze sumienie i jak to się ma do wiedzy naukowej oraz pseudo-nauki dotyczącej wymarzonych diet i optymalnych sposobów żywienia?
rozwiń zwiń