Wespazjan Kochowski - poeta, historyk, autor broszur politycznych. Absolwent krakowskiej Szkoły Nowodworskich. W latach 1651-1660 uczestniczył w różnych kampaniach wojennych, pod dowództwem między innymi Stefana Czarnieckiego. W 1669 roku posłował na sejm elekcyjny jako zwolennik Michała Korybuta Wiśniowieckiego.
W jego twórczości dominuje tematyka historyczna i religijna, które łączący przekonanie o kontroli nad historią sprawowanej przez Bożą Opatrzność. Pojawia się w niej jednak także tematyka kulinarna. Co Wespazjan Kochowski zalecał jeść, a przed czym przestrzegał? Jaki ideał polityczny oraz etyczna cnota kryją się za tym podejściem? Rozmawialiśmy o tym w audycji z Wandą Klenczon.
28:06 2023_03_19 11_00_36_PR2_Droga_przez_make.mp3 Wątki kulinarne w twórczości Wespazjana Kochowskiego (Droga przez mąkę/Dwójka)
"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.
Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór pasujący do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: dr Michał Mularczyk (internista, dietetyk i kardiolog interwencyjny)
Data emisji: 19.03.2023
Godzina emisji: 11.00
pg